Temperatur

Temperaturen måles i 2 meters højde over overfladen. Til målingen bruges et termometer.

Måleenheden er ofte grader Celcius (C) hvor vandets frysepunkt er sat til 0 grader og dets kogepunkt til 100 grader. Andre måleenheder er Fahrenheit (F) hvor vandets frysepunkt er 32 grader og kogepunkt 212 grader og Kelvin (K) hvor luftens absolutte nulpunkt (se temperaturmåling) er minus 273,15 grader celcius. Endvidere kan man på gamle termometre se måleenheden Reamur (R) hvor vands frysepunkt er 0 grader og kogepunkt 80 grader.

Da luft er svær at opvarme, vil vores lufttemperatur opnås ved at kortbølget varmestråling fra solen opvarmer overfladen, som igen udsender langbølget varmestråling som opvarmer det laveste luftlag.

Mht. varmetransport, se da under advektion og konvektion.

Se chill-factor, minimum-temperatur, maksimum-temperatur og temperaturmåling
• • •

Kommentarer:

skrev:
Hej Allan Temperaturen måles ikke kun kl 1200 CET (GMT/UTC plus 1 time, lig med Dansk normaltid). Der foretages overalt løbende temperaturmålinger. Du har ret i at temperaturen skal fortages i skygge. Det gjorde man i gamle dage ved udendørs at foretage temperaturmålingen i en ”Engelsk hytte”. Hytten består af et lille hvidmalet tremmehus som er anbragt i 2 meters højde på et stativ. Herved sidder termometret i skygge og gennemluftning. I dag foretages temperaturmålingen elektronisk. Mange hilsner Steen.
torsdag d. 20. juni 2019 kl. 15:43
skrev:
Vigtigt også at målingen sker kl. 1200 CET i skygge. Et termometer er som du skriver et af de få ting der rent faktisk kan kalibreres. Mvh Allan
torsdag d. 20. juni 2019 kl. 10:03