Chill-factor

Kaldes også kuldeindeks.

Mange mennesker har oplevet, at de, med en vejrudsigt som lover 5-8 graders varme, har følt det som om, det var frostvejr. Følelsen opstår, når det begynder at blæse.

Menneskets indbyggede termometer er huden, idet det er varmeafgivelsen fra huden, der bestemmer hvor varm eller hvor koldt, vi føler det. Ved udækket hud (f.eks. bar overkrop) vil vi i vindstille vejr føle en bestemt temperatur, men hvis vi har vind, der passerer kroppen, vil vi få en øget afgivelse af varme fra kroppen (afkøling), og vores indbyggede termometer fortæller os så, at det er blevet koldere, selv om den officielt målte temperatur er den samme.

Hvis den målte temperatur er 10 grader, vil kroppen ved en vind på 20 knob føle det som om, temperaturen kun er 2 grader. Denne temperatur kaldes chill-factor.

Luftfugtigheden har også indflydelse på chill-factoren, men indgår normalt ikke i tabellerne. Ved høj fugtighed har huden svært ved at afgive varme. Det kender vi til, når der er høj temperatur og fugtighed, og hvor man kan blive utilpas af den "trykkende" varme. Ved lav fugtighed får vi en større "fordampning" og mere behagelige forhold. Fugtigheden betyder ikke meget i forhold til vinden, men ved lav fugtighed vil vi have lavere chill-factor.

Chill-factor kan udregnes vha. DMI's vejrlommeregner, som du finder her.

• • •

Kommentarer:

skrev:
Hej Kim Tak for din orientering. Jeg kan ikke genkende din observation, men det lyder interassant. Mange hilsner Steen
lørdag d. 2. november 2019 kl. 09:53
skrev:
Jeg er ikke enig i , at en lav fugtighed altid betyder en lavere chill factor. Dem der har levet længe nok og har kendt til isvintre med lav fugtighed , hvor det f.eks. har været vindstille . Der har man oplevet en følelse af varmere vejr trods minusgrader (Celsius) på -10 og derunder. Man burde jo ellers fryse i -10 graders frost ? Det var i hvert fald min oplevelse. Tabellerne er ikke gode , når de ikke tager fugtigheden med i betragtning !
torsdag d. 31. oktober 2019 kl. 19:14
skrev:
Hej Verner Har lige googlet chill-factor og søgt under Det oprindelige kuldeindeks: DMI. Her har John Cappelen vist en formel og ham kan du kontakte for yderligere oplysninger. Mange hilsner Steen
onsdag d. 28. februar 2018 kl. 10:09
skrev:
Hej Verner. Tak for spørgsmålet. Mig bekendt findes der ikke en formel/ligning for chill-factor, men der findes da fine overskuelige tabeller. Du kan evt kontakte forskningsafdelingen på DMI og spørge dem. Mange hilsner Steen
onsdag d. 28. februar 2018 kl. 09:58
skrev:
Kan der ikke angives en formel for udregning af denne chill-faktor? Der er jo kun to ubekendte; vindstyrke og temperatur?
onsdag d. 28. februar 2018 kl. 07:47