Et polarlavtryk må ikke forveksles med et polarfrontslavtryk. Det dannes på en anden måde og dækker et væsentligt mindre område, typiske størrelse mindre end Danmark.

Polarlavtryk dannes over et relativt varmt og isfrit havområde, hvor der i højden ligger en kuldepol, dvs. et afgrænset område med meget lave temperaturer. Luften i området vil derfor blive meget instabil, og vi vil i polarlavtrykket opleve kraftig bygeaktivet med snebyger, hagl og torden, og der optræder endvidere kraftig vind.

Polarlavtrykket dannes klassisk over havområdet vest for Bodø i Nordnorge og dannes normalt om vinteren eller i det tidlige forår. Enkelte polarlavtryk bevæger sig ned langs den norske vestkyst til området ud for Sydnorge og herfra videre ind over Danmark, hvor det langsomt går i opløsning.

Over Danmark vil det give udbredt bygeaktivitet med regn, slud, sne og hagl.


På billedet ovenfor fra d. 15/3 2023 ser vi polarlavtrykket, som under sin tur ned langs den norske vestkyst er nået frem til sydligste Norge og er på vej ind over Danmark.


På satellitbilledet ovenfor fra d. 15/3 2023 ser vi polarlavtrykket over Jylland ledsaget af et udbredt bygeområde med byger af regn, slud, sne (rødt) og hagl.

Kommentarer: